UA-6516940-38 UA-6516940-38

Varför skriver vi?

Hej!

Många har vid det här laget hört att någonting hänt kring Livets Ords arbete i Ukraina. För vissa har det stannat vid rykten medan andra har ägnat mycket tid och möda åt att försöka kartlägga händelserna. Den korta versionen är att vi sedan 2013 har varit tvungna att avbryta vårt samarbete med vårt center i Donetsk, också tidigare känt som Word of Life Ukraina, som letts av pastor Leonid Padun.

Vi har själva varit återhållsamma i vår kommunikation kring händelserna. Inte för att vi har något att dölja utan för att det finns många känsliga delar i detta. En församling är inte en okroppslig organisation utan består av människor – i det här fallet människor vi haft en 25-årig relation med och älskar mycket. Det sista vi velat göra är att hänga ut någon enbart för att rättfärdiga vårt eget agerande, därför valde vi att inte gå ut med information förrän processen var över, och då endast i sin korthet. Detta har lämnat rum för spekulationer och tyvärr också en del förvirring kring vad som hänt. Särskilt under den senaste tiden då en del material som publicerats på bloggen Aletheia har spritts i sociala medier, har det blivit angeläget att presentera fler fakta för att undvika missförstånd och ensidigt viklad rapportering. Därför sjösätter vi denna tillfälliga blogg för att förklara händelseförloppet för den som är intresserad, svara på eventuella frågor och försöka reda ut missuppfattningar.

Många, inte minst de som skriver och kommenterar på Aletheia, har efterlyst just detta. Vi hoppas därför att bloggen och det vi publicerar under de närmaste veckorna ska ses som ett välkommet initiativ, och framför allt att diskussionsklimatet här ska hålla en god och respektfull samtalston och vara konstruktivt. Den linje vi alltid försöker hålla är att inte hänga ut eller smutskasta någon, och det gäller i detta fall såväl Donetskförsamlingen och dess ledningen som åsiktsbildare i frågan. Den policyn kommer alldeles säkert att göra att vi inte kan svara på allt, och vi ber er respektera det då detta händer. Vi kommer däremot att göra vårt bästa för att svara så gott vi kan.

Jag som är Livets Ords webbredaktör kommer att sätta av mycket tid till detta tillsammans med flera av de som under många år arbetat med Word of Life Donetsk, och målsättningen är att presentera en så klar bild som möjligt av vad som hänt. Jag hoppas att ni kommer att uppskatta och välkomna det initiativet.

/Fredrik